Τα καθαρά αμφιθέατρα είναι κάτεργα,απλήρωτων εργατριών της καθαριότητας

Ανακοίνωση αλληλεγγύης του Ελευθεριακού Σχήματος ΣΕΜΦΕ, για τον απεργιακό αγώνα των καθαριστριών της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ.

Η ανακοίνωση σε pdf εδώ:Για την απεργία των καθαριστριών του ΕΚΠΑ

Από τις 28/5 οι καθαρίστριες στην Φιλοσοφική σχολή του ΕΚΠΑ, έπειτα από μία μέρα επίσχεσης εργασίας έχουν προχωρήσει σε απεργία διεκδικόντας τα δεδουλευμένα τους. Συγκεκριμένα η εταιρεία εργολαβιών Σιμωνετάτος ΑΕ & ΣΙΑ (ΑΛΦΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗ) αρνείται να πληρώσει τις γυναίκες αυτές εδώ και 2 μήνες.

 

Η ιστορία με τις εργολαβίες στις σχολές είναι στους περισσότερους γνωστή: σύγχρονο δουλεμπόριο,για να μην το πούμε καλά στημένη μαφία. Εδώ και χρόνια,συνεργεία καθαρισμού δραστηριοποιούνται σε σχολές, δήμους, δημόσιες υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι/ες σε αυτά υπάγονται σε ένα καθεστώς απλήρωτων εργατοωρών και υπερωριών, επισφαλούς εργασίας και ελαστικού ωραρίου.

 

Η απλήρωτη εργασία στο πανεπιστήμιο από ένα φαινόμενο καταδικαστέο από την “ακαδημαική κοινότητα” τείνει να γίνει καθεστώς. Αν κοιτάξουμε λίγο και στα δικά μας λιμέρια εκτός από τις καθαρίστριες θα συναντήσουμε διδακτορικούς φοιτητές που διδάσκουν στα εργαστήρια χωρίς να παίρνουν ούτε ευρώ, εργαζόμενους σε ερευνητικά προγράμματα τα δεδουλευμένα των οποίων καρπώνονται καθηγητάδες υπεύθυνοι αυτών σε ρόλο μικρού αφεντικού. Όταν ερωτώνται οι πρυτάνεις και όλο το διοικητικό-οικονομικό χαρέμι τους γι’αυτά τα φαινόμενα, απαντούν κοφτά πως “λεφτά δεν υπάρχουν”. Μάλλον το εννοούν, όταν σχεδόν το μεγαλύτερο ποσοστό των προυπολογισμών των ιδρυμάτων εξαντλείταισε έρευνες για το στρατοαστυνομικό σύμπλεγμα αλλά και για εταιρίες που συνεργάζονται με αυτά.

 

Οι καθαρίστριες του ΕΚΠΑ λοιπόν, αντί να δεχτούν αμέτοχες την υποτίμηση των ζωών τους, απάντησαν με απεργία και το δίκιο τους ξεπερνάει κάθε σχέδιο των σύγχρονων δουλεμπόρων με όνομα “εργολάβοι”. Το έκαναν κι όταν απέλυσαν την συναδέλφισσά τους Μαλκοζάτα Ποτυράλα πριν λίγα χρόνια στο ΕΚΠΑ, το έκαναν και οι συναδέλφισσές τους από την ΟΙΚΟΜΕΤ μεταξύ των οποίων η Κωνσταντίνα Κούνεβα η οποία δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι στο πρόσωπο από τσιράκια του εργοδότη της για την συνδικαλιστική της δράση και όπως έχουν κάνει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν εργάτες και εργάτριες στον κλάδο του καθαρισμού.

 

Η επίθεση που δέχονται οι καθαρίστριες του ΕΚΠΑ από τα αφεντικά των συνεργείων καθαρισμού είναι άλλο ένα κομμάτι από το παζλ του σύγχρονου εργασιακού ολοκληρωτισμού. Τα αφεντικά και το κράτος τους χρησιμοποιώντας ως εκβιασμό το δημόσιο χρέος , έχουν πετσοκόψει κάθε εργατικό δικαίωμα, έχουν ελαστικοποιήσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, απειλούν χωρίς κανέναν ενδοιασμό με απολύσεις και μειώσεις μσθών και τώρα είναι ετοιμάζουν και την πλήρη κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ο αγώνας τους δεν είναι κάτι ξεκομμένο από εμάς. Όχι μόνο επειδή λαμβάνει χώρα δυό βήματα από την πόρτα μας, αλλά γιατί γνωρίζουμε πως το μέλλον που μας επιφυλάσσεται τείνει με γεωμετρική πρόοδο προς τα 400€ ανασφάλιστα, χωρίς ένσημα ούτε σταθερό ωράριο αλλά ούτε δικαίωμα για συλλογική διεκδίκηση υπεράσπιση των συμφερόντων μας.

 

Τώρα είναι πιο αναγκαία από ποτέ η κοινή οργάνωση και δράση των εργαζομένων και των φοιτητών στη σχολή μας και παντού. Να δημιουργήσουμε κοινές οριζόντιες, αντιιεραρχικές και μαχητικές πρωτοβουλίες και δομές αγώνα , να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της τάξης μας, να πάρουμε πίσω τον πλούτο που παράγουμε!

 

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Logo_1

Πανό αλληλεγγύης που αναρτήσαμε στο κτίριο της ΣΕΜΦΕ

Πανό αλληλεγγύης που αναρτήσαμε στο κτίριο της ΣΕΜΦΕ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.