Περί κρατικού αντιφασισμού και λοιπών αστείων

 Το κείμενο σε pdf εδώ

 

Όσοι βρεθήκαμε το Σάββατο στην αντιφασιστική αντισυγκέντρωση στο Σύνταγμα ενάντια στην συγκέντρωση των χρυσαυγιτών για τα Ίμια ζήσαμε σπουδαίες στιγμές καταστολής. Αφού είχε συγκεντρωθεί κόσμος στην πλατεία Συντάγματος και είχε κλείσει την λεωφόρο Αμαλίας, φωνάζοντας αντιφασιστικά και αντικατασταλτικά συνθήματα, δέχθηκε την απρόκλητη επίθεση των μπάτσων με γκλομπ, δακρυγόνα και κυνηγήθηκε μέχρι το Μοναστηράκι (ακόμα και στις γραμμές του μετρό!). Το αποτέλεσμα της επίθεσης αυτής ήταν δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις· μεταξύ των συλληφθέντων ένας τούρκος πολιτικός πρόσφυγας με βαριά τραύματα σε όλο του το σώμα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι φασίστες όχι μόνο έκαναν την συγκέντρωση τους ανενόχλητοι, αλλά έκαναν και πορεία —πράγμα το οποίο υποτίθεται ότι είχε απαγορευτεί.

Καθημερινά, τελικά, βλέπουμε πως ο «κρατικός αντιφασισμός» είναι ένα παραμύθι μόνο για παιδιά. Οι συλλήψεις συγκεκριμένων στελεχών της χρυσής αυγής και το δήθεν ξήλωμα της αστυνομίας από μέλη και υποστηρικτές της ήταν απλά ένα επικοινωνιακό παιχνίδι· ένδειξη γι’ αυτό αποτελεί το ότι οι φασίστες κυκλοφορούν ελεύθεροι, συνεχίζοντας ανενόχλητοι τους τραμπουκισμούς και τις ρατσιστικές επιθέσεις και επιτιθέμενοι σε στέκια και κοινωνικούς χώρους (όπως η περίπτωση του Ρεσάλτο στο Κερατσίνι).

Το κρατικό επικοινωνιακό “αντιφασιστικό” παιχνίδι στήθηκε με έναν κύριο σκοπό: να ισχυροποιήσει το κράτος το μονοπώλιό του στη βία, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποκρύψει τις φασιστικές πρακτικές που χρησιμοποιεί το ίδιο. Όμως, όταν επιτίθεται αναίτια σε αντιφασιστικές συγκεντρώσεις, όταν μπάτσοι μπουκάρουν (ακόμα και με τα δικά τους στάνταρντ αναίτια) σε σπίτια αναρχικών, όταν λιμενικοί δολοφονούν μετανάστες στο Φαρμακονήσι, όταν αγωνιστές στοχοποιούνται μόνο και μόνο επειδή βρέθηκαν σε διαδηλώσεις, όταν η ζωή και η αξιοπρέπεια των “από κάτω” απαξιώνονται πλήρως και το μόνο που προβάλλεται ως λύση είναι η υπακοή και ο πατριωτισμός, τότε φαίνεται πως ο ολοκληρωτισμός πια δεν καραδοκεί, αλλά έχει εγκατασταθεί πλήρως στην πολιτική ζωή.

ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ
σε κάθε σχολή, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.