Πλαίσιο Λόγου για την Γ.Σ 27/3

ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ»

Το σχέδιο «Αθηνά» είναι τίποτ’άλλο από την χωροταξική διευθέτηση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης που μετατρέπει τα πανεπιστήμια ολοκληρωτικά πια σε εργοστάσια παραγωγής ανθρώπων που θα στελεχώσουν την καπιταλιστική παραγωγή έρχεται να σαρώσει τα όποια δικαιώματα μέχρι τώρα είχαμε κατακτήσει. Αντι να μας πληρώνουν για το έργο που παράγουμε είτε ως φοιτητές, είτε ως “πρακτικάριοι”, είτε ως εργαζόμενοι σε διπλωματικές εργασίες, μεταπτυχιακά, διδακτορικά ή μεταπτυχιακά προγράμματα θα καταλήξουμε να πληρώνουμε δίδακτρα, να λαμβάνουμε φοιτητικά δάνεια, να παίρνουμε απουσίες στα μαθήματα, να πληρώνουμε για σίτιση-στέγαση-μεταφορές και τελικά να αποφοιτούμε απ’τη σχολή όχι με πτυχίο αλλά με ένα πλαίσιο προσόντων και να διαπραγματευόμαστε ατομικά με τον εργοδότη τον μιθσό, τις ώρες και την ένταση της εργασίας μας.

 

Επομένως συνεχίζουμε στην κατεύθυνση της εναντίωσης στο σχέδιο “Αθηνά” στο σύνολο του, παρά τις όποιες “διορθωτικές” παρεμβάσεις κάνει η κυβέρνηση για να κατευνάσει τις αντιδράσεις. Δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους φοιτητές και τους εργαζόμενους που πλήττονται άμεσα. Επιδιώκουμε συντονισμό με όσο το δυνατόν περισσότερους συλλόγους για αποτελεσματικότερη κοινή δράση.

 

ΜΙΣΘΟΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ:Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΑΓΡΙΑ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ

Πλασάρεται ως μέσο μείωσης της ανεργίας, αποκρύπτοντας το ρόλο του στην περαιτέρω συμπίεση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων. Πλασάρουν την εθελοντική εργασία ως κάτι κοινοφελές και μας ονομάζουν “ωφελούμενους” αντί για άμισθους εργαζόμενους. Πλασάρουν τις πρακτικές των 350€ ως έναν τρόπο να μάθουμε την δουλειά και μας αποκρύπτουν πως θα μας πληρώνουν λιγότερο ενώ θα δουλεύουμε τις ίδιες ώρες με τους υπόλοιπους απλά κια μόνο επειδή θα είμαστε “μαθητευόμενοι”.

 

Θα πρέπει να κινηθούμε δυναμικά ως σύλλογος στην κατεύθυνση της εναντίωσης στην κατηγοριοποίηση της εργασίας σε “κανονική” και “μαθητεία” και επομένως να διεκδικήσουμε την ένταξη στις συλλογικές συμβάσεις του κλάδου τους αλλά και στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας όσων εργάζονται βάσει των προγραμμάτων που εντάσσονται στο σχέδιο δράσης για την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων.

 

Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ

Πολλοί απ’αυτούς που μας διδάσκουν στα αμφιθέατρα και μας παρουσιάζονται σαν μεγάλοι και τρανοί επιστήμονες έχουν κάνει “κομπρεμί” με εταιρείες και με το Κράτος διεξάγοντας διαφορες έρευνες των οποίων ούτε το περιεχόμενο γνωρίζουμε, ούτε τον χώρο , ουτε τον χρόνο.

 

Ταυτόχρονα εξελίσσονται μέσα στις σχολές οι περικοπές σε στέγαση, σίτιση, συγγράμματα και ό,τι δεν βοηθάει άμεσα τα κέρδη των αφεντικών. Μας προβάλλουν την δικαιολογία των ελλιπών κονδυλίων την στιγμή που όπως αναφέραμε παραπάνω δίνονται χιλιάδες ευρώ για την ανάπτυξη τνω παραπάνω ερευνών.

 

Διεκδικούμε την παύση της συνεργασίας Πανεπιστημίων-επιχειρήσεων και την αξιοποίηση των σχετικών κονδυλίων για ολοκληρωτική κάλυψη των αναγκών μας ως φοιτητές αλλά και με δράσεις αυτομείωσης να μπούμε στα λεωφορεία και να επιβάλλουμε οι φοιτητές αλλά και όλοι οι επιβάτες να μεταφέρονται δωρεάν.

 

 

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Σε αυτά τα πλαίσια, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να δημιουργήσουμε αυτοοργανωμένες δομές στις σχολές, που θα μας επιτρέπουν να ικανοποιούμε συλλογικά και αξιοπρεπώς τις ανάγκες μας, αλλά κυρίως θα διασπείρουν το “μικρόβιο” της αντικαπιταλιστικής αυτοοργάνωσης. Μια τέτοια είναι ένα αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο/στέκι συλλόγου, πρόταση που έχει ακουστεί στο σύλλογο και τη στηρίζουμε, καλώντας και συναδέλφους και συναδέλφισσες να κάνουν το ίδιο.

 

Παλεύουμε αυτόνομα από πολιτικές πρωτοπορείες, χωρίς αυταπάτες για σωτήριες κυβερνήσεις, για την ικανοποίηση των αναγκών μας και για να πάρουμε πίσω τον πλούτο που παράγουμε ή έχουμε παράξει.

 

Προτείνουμε:

  • Κατάληψη της σχολής την Πέμπτη 28/3 και την Παρασκευή 29/3, με συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο “Αθηνά”, καθώς και σε ενδεχόμενο συντονισμό μεταξύ φοιτητικών συλλόγων
  • Παράσταση διαμαρτυρίας και κατάληψη του ΕΛΚΕ με αφίσα και προπαγάνδιση στη σχολή.
  • Αγωνιστικό μοίρασμα σχετικά με το “σχέδιο δράσης για την απασχόληση των νέων” σε μαθητές, φοιτητές, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ.
  • Δράση αυτομείωσης σε λεωφορεία του Ζωγράφου.
  • Συντονιστικό μετά τη συνέλευση για την καλύτερη υλοποίηση των αποφάσεων.

Logo_1

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.