Πλαίσιο Λόγου Ελευθεριακού Σχήματος στην Γ.Σ 11/11/2013

 

Το κείμενο σε pdf εδώ:

Πλαίσιο Λόγου 11/11

Εδώ και 9 εβδομάδες, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ βρίσκονται σε απεργία, ενάντια στις διαθεσιμότητες/απολύσεις που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, όπως έκανε νωρίτερα, στην τεχνική εκπαίδευση, στους σχολικούς φύλακες, στην ΕΡΤ και όπως θα συνεχίσει να κάνει αν εμείς το αφήσουμε στην υγεία, στους καθηγητές των πανεπιστημίων και σε όλο το δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

 

 

Οι απολύσεις στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, οι συνεχείς μειώσεις μισθών, η τεράστια ανεργία δεν είναι αποτέλεσμα μίας διαδικασίας “εξυγίανσης”. Είναι μία διαδικασία υποτίμησης της εργασίας μας, υποτίμησης της ίδιας της ζωής μας, προς όφελος των αφεντικών. Οι εργοδότες θέλουν να διατηρήσουν την κερδοφορία τους υπό όλες τις συνθήκες και στην τωρινή περίοδο προσπαθούν να το πετύχουν με δυο τρόπους: πρώτον, κάνοντας το εργατικό κόστος όσο μικρότερο γίνεται -με οσοδήποτε βίαιο τρόπο- και δεύτερον, καταργώντας ή μετατρέποντας σε πεδίο κερδοφορίας τις δομές του λεγόμενου κοινωνικού κράτους. Για να περάσουν όλα αυτά πιο εύκολα , το κράτος χρησιμοποιεί όλο και περισσότερη τρομοκρατία, με σημαντικούς άξονές της την αυξανόμενη ανεργία, την ακόμα πιο αυξανόμενη καταστολή και την προπαγάνδα περί “δημοσίου χρέους” και “δύο άκρων”. Επενδύει στον ατομισμό και στον κοινωνικό αυτοματισμό, για να διασπάσει τους “από κάτω” και τους αγώνες τους.

 

Ο αγώνας των εργαζομένων του Ε.Μ.Π., με όλα τα προβλήματα και τις αντιφάσεις του, κουβαλάει τις τύχες και το μέλλον όλων όσων ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στο Ε.Μ.Π. και στα υπόλοιπα ιδρύματα. Είναι σημαντικός γιατί αν νικήσει θα βάλει φρένο στην επισφαλοποίηση της εργασίας που θέλουν να επιβάλλουν στις σχολές. Είναι σημαντικός επειδή η κυβέρνηση αυτή ή οποιαδήποτε αναλάβει στο μέλλον θα χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία την μη επαρκή λειτουργικότητα του ιδρύματος και θα παρουσιάσει σαν αναγκαία λύση τα δίδακτρα ή/και τις καταργήσεις σχολών και την άμισθη ή υπαμειβόμενη εργασία. Είναι σημαντικός αν θέλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και γενικότερα ενάντια στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό.

 

Η κυβέρνηση, παρόλο που θέλει να σταματήσει την απεργία, δεν θέλει να πάρει την απόφαση να το κάνει με τη βία (επιστράτευση, εισβολή των ΜΑΤ). Γι’ αυτό, έχει χρησιμοποιήσει όσους τρόπους διαθέτει για να διασπάσει, να τρομοκρατήσει ή να απομονώσει τους εργαζόμενους: εξαίρεση λίγων από τις διαθεσιμότητες/απολύσεις, απειλή εισαγγελικής παρέμβασης, προσπάθεια να βγάλει την απεργία παράνομη και καταχρηστική (για την ιστορία, παραδόξως βγήκε μόνο παράνομη), ατομικές απογραφές (μέτρο που αποσυλλογικοποιεί την πάλη των “από κάτω” και τους αφήνει έρμαια στις ορέξεις της κυριαρχίας -έχει πολλές ομοιότητες με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων), κατασυκοφάντηση επειδή κατά τη διάρκεια της απεργίας παίρνουν τα χρήματα που έτσι κι αλλιώς θα τους πάρει πίσω μετά τη λήξη της, και κυρίως ο περιβόητος κοινωνικός αυτοματισμός, με μοχλό αρχικά τις εγγραφές των πρωτοετών και τώρα το εξάμηνο. Μέσα σε όλες τις κινήσεις αυτές, έχει την πρόθυμη συμβολή των ΜΜΕ, τα οποία όπως πάντα αναπαράγουν το λόγο της και δείχνουν τα γεγονότα μέσα από το πρίσμα που τη συμφέρει.

 

 

Μέσα στον αγώνα αυτόν η απεργοσπασία καλά κρατεί. Στην τελευταία συνέλευση των μελών Δ.Ε.Π, ένα μεγάλο μέρος από τους καθηγητές ως γνωστοί απεργοσπάστες και αντιτιθέμενοι σε κάθε αγώνα που ξεσπά κάθε φορά πρότειναν με κατάπτυστο τρόπο το σταμάτημα της απεργίας αλληλεγγύης των Δ.Ε.Π κάνοντας συγχρόνως έκκληση για γενικό σταμάτημα του αγώνα, στηρίζοντας πλήρως τις απολύσεις και την κυβέρνηση. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με το πρόγραμμα εξετάσεων που εξέδωσε ο κοσμήτορας της σχολής συμβάλλοντας έμπρακτα στον γενικό εκβιασμό που δέχονται οι απεργοί. Με το ψευτοδίλλημα του εξαμήνου το οποίο πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 13 βδομάδες όλοι οι παραπάνω προσπαθούν με νύχια και με δόντια να σπάσουν την απεργία.

 

 

Στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρονται ούτε για τη “μόρφωσή” μας ούτε για το εξάμηνο όσο και να φωνάζουν γι’αυτά. Αυτό που τους ενδιαφέρει πραγματικά είναι οι έρευνες που διεξάγονται στο Ε.Μ.Π και τα τεράστια ποσά που διακινούνται μέσα απ’αυτές. Είναι οι έρευνες που γίνονται προς όφελος διαφόρων εταιρειών με επίσημες ή κάτω απ’το τραπέζι συννενοήσεις, είναι οι έρευνες που γίνονται για το στρατό και τις δυνάμεις καταστολής.

 

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους,λοιπόν, συνεχίζουμε την κατάληψη της σχολής και την περιφρούρηση της. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε έμπρακτα τον αγώνα των εργαζομένων παρακωλύοντας κάθε εκπαιδευτική ή ερευνητική διαδικασία και αρνούμαστε στην πράξη να δώσουμε εξετάσεις μέχρις ότου παρθούν πίσω όλες οι αποφάσεις του κράτους για απολύσεις και όλα τα σχέδια για την εφαρμογή της συνολικότερης εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να επιβάλλουν. Συνεχίζουμε να οργανώνουμε δράσεις και συνελεύσεις μαζί με τους εργαζόμενους προσπαθώντας να κεντρικοποιήσουμε το ζήτημα της απεργίας συμμετέχοντας στα κεντρικά πολιτικά καλέσματα που ξεπηδούν.

 

 

Η μόνη δύναμη αντεπίθεσης στα αφεντικά, τις κρατικές μαριονέτες και τους φασίστες τους είναι η συλλογική μας δύναμη και η καθημερινή μάχη στους χώρους που εργαζόμαστε, στις σχολές μας και στις γειτονιές μας.

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ, ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΑΣΤΕ, ΡΩΤΑΜΕ, ΑΠΑΝΤΑΜΕ

 

ΙΕΚ∆ΙΚΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ

 

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ!

Προτείνουμε:

  • Κατάληψη της σχολής μέχρι και τη Δευτέρα 18/11 με νέα ΓΣ τη Δευτέρα 18/11

  • Να διακόψουμε όσα ερευνητικά προγράμματα γίνονται στη σχολή

  • Να μην γίνουν μαθήματα ή εξεταστική για όσο διαρκεί η απεργία των συλλόγων των εργαζομένων

  • Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των απεργών και στο τριήμερο μνήμης της 17ης Νοέμβρη

  • Συντονιστική επιτροπή κατάληψης μετά τη συνέλευση

Logo_1

 

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

css.php